Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí an tighearna Séamus de Bláca i gCaisleán na Creige in Anach Cuan. Ní raibh seiseann go dona chor ar bith agus bhiodh go leor fearaibh ag obair dhó. Bhí Ristéard ó Ciarbhán in Bhain Mhóir. Rinne seiseann an mhaitheas. Thóg sé sgoil do cloinn na dtionónta bhí tighearna darbh ainm Gunning i gCill Ruadh in Áth Cinn. Bhí sé an géar ar an tionóntaibh Dhíbir sé tailliúr bocht a dtugaidís Tadhg Bacadh air as an teach uair amháin. Ní bhféadfadh sé aon báille le'n a cur amach agus leag sé an teach air. Nuair a chuala sagart a'Paráiste faoi bhí sé a buille agus d'iarr sé ar muinntir a Pharáiste theacht le chéile leis an teach a chur suas arís.
    Tháinic siad aon lá amháin agus cuir siad suas an teach agus bhí teine ag an táilliúr ann agus chodail sé ann an oidhche sin. Nuair a an teach leath déanta an lá sin bhí Sean Gunning agus an báille ag tigheacht i mbéal an bhóthair le dhá capall agus cóisde.