Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Ní bhiodh an t-arán a bheidís ag aoideach fadó chomh geal leis an aráin atá na daoine agu aoideadh anois mar ní biosh siad ag baint aon bhran chor ar bith dhí agus deirtear go raibh sé níos folláine ná an t-arán atá ag na faoine anois. As plúr cruithneachtain as fatai, as bocstí, as stampí, as seagal agus mion-coirce.
    Se an caoi a bhiodh siad dá mheilt ná an cruithneacht a dhóirt isteach idir dhá chloich cruinn agus ceann de na clocha a chasadh thart le hannlai mar a cásfá cloch liobráin.
    Sé an t-ainm a tugtaoi ar na cloch sin ná na bróinte. Séard a bhí ins an mbró dá cloich chomh cruaidh le cloich eibhir buailte le na chéile agus lannla ag gobadh amach as ceann aca le na chasadh. Ní'l aon bhró dá cineál sin dá úsáid anois in áit ar bith. Séard a bhí ins an mbocsti ná fataí