Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i dteach fadó agus dubhairt sé leo dinnéar a réidtheach dhó. Chuaidh sé amach agus dubhairt sé leó go mbeadh sé isteach gan mhoill. Nuair a bhí an dinnéar réidhtigh ní raibh sé istigh agus chuaidh siad amach agus chuir siad dlighe air. Ní raibh an breitheamh i ndon é a réidtheach agus cuireadh cúl air. An chéad lá eile thosuigh siad a cómhraifh cé mhéad a chosnóthádh sé agus nuair a rinne siad suas an méis éan a thugach amach as na huibheacha. Bhí an dinnéar céad punt. Bhí an fear i gcruadh chas agus chuiadh sé go dtí an chuiart agus d'fhan an fear a bhí le ceart a sheasadh dhó taobh amuigh. Nuair a tháinic an fear isteach cheistnigh an breitheamh é agus d'iarfiadh sé dhó cé'n fá a raibh sé mall. Dubhairt an fear go dtiocfadh toradh as na fataí bruite chomh maith leis na huibheach bruite agus caitheadh an chúis i náirde.
    Pádhraig Ó Bhailís
    Seansráid an Teampaill, Co. na Gaillimhe