Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí feilméar ann fadó agus bhí trí mhach aige. Nuair a bhí sé ag fághail bháis thug sé speal de'n chéad mhac agus thug sé cat de'n dárna mac agus thug sé coileach de'n tríomhadh mach. Thug an chéad mhac an speal leis agus cáirín asail nó go dtáinic sé chomh fada le daoine a bhí ag tarraint féir le na lámha. Bhí an tír sin an - taidhbhir ach ní raibh aon speal acha leis an bhféar a bhainnt. Thosuigh an fear ag baint leis an speal agus ní fada go raibh an féar baint aige. Nuair a chonnaic na daoine an speal cheanuigh siad an speal uaidh ar lán cairín asail d'airgead. Chuaidh sé abhaile agus d'innis sé an sgéal de'n bheirt eile. BHailigh an dárna mac leis nó go dtáinic sé chom fada le teach a raibh na míllte lochain istigh ann. Sgaoil sé amach an cat agus ní raibh siad i bhfad ann agus dhíol se an cat leó ar lán cairnín asail d'airgead. Chuaidh sé abhaile agus dinnis sé an sgéal de'n tríomhadh mac agus bhailigh seisean leis freisin. Nuiar a tháinic sé go dtí an tír sin bhí siad i na gcodladh agus
    AT1650: The Three Lucky Brothers
    Pádraig Ó Bhailís