Scoil: Naomh Breandán, Gaillimh

Gaillimh, Co. na Gaillimhe
T. Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí feiliméar ann fadó agus bhí triúr mac aige. Bhí an triúr mac fásta suas san am seo agus bualadh síos an t-athair le galar eicint. An oidhche áirithe seo bhí an fear bocht i mbéal an báis agus do ghlaoidh sé ar an triúir as a leabhadh. Tháinic siad anall chuige agus dubhairt sé leobhtha go raibh sé leis an gcomhairle deire a thabhairt dóib. "Tá saidhbhris mór ar an bhfeilm, sa talamh agus na sgar leis go deo mar tá an talamh céadna sa muinntir ar feadh dá sgór bliadhanta" ar seisean. Go díreach tar éis a bás tosuigh an trúir ag an obair. Rómhar siad gach orlach de'n talamh ach ní fuair siad an rud a bhíodar a' tóruigeacht. Ag deire na bliadhna sin thug a gcuid talta i bhfad níos agus níos fearr barranaigh ná mar thug talamh na cúmharsanaigh. Bhí ceann de'n clann mach níos grinne ná an bheirt eile agus dubhairt sé go raibh sé cínte shin