Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. San am fadó ní raibh acht trí béile ag na sean daoine sa ló an bhreicfeasta an dinnéir agus an suipéar. San am fadó éiriginn na daoine go moch ar maidin agus chuaidh siad amach gan aon bíadh a ithead go dtí deic a clog ar maidin. Tagann siad isteach annsin agus itheann siad a mbreicfeasta. Bhíonn leiteann cun a mbreicfeasta déantá as min coirce no min buide. Bhíonn a ndinnéir acú ar a trí a clog fataí a
    bhíonn acú agus bainne bláth agus
    salann ní ithe siadh feóil an uair sin. Itheann siad a suipéar sar a chuaidh siad a codlad fataí a bhíonn acú no áran coire. Nior ceannocidis aon plúir an uair acht i gcoir an nodlaig ceannuigeann cloch plúir. Ní olidis móran tae an uair sin.
    Caitlín Ní Dhómhnallain
    Péadar O Dhómhnallain