School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

1. Fir Cáileamhla
    I ngac ceanntar beagnach tá daoine cáileamhla, fir láidre, no gaisgead. Bíonn fir reatha, fir siubhail, fir leimhrigh. spealadoire, no sgealaide maithe.
    Ins an gceanntar seo bí cupla ceann acu ann. Fear dár b'ainm Pádhraig Mac Aodha fuair sé bás tuairim is seachtmad blíadhain ó soin. Is minic a cur sé leath-cead meáchan in a cuid fíacla agus uaireanntha eile cuir sé ceithre céad méachan ar a druim ag dul sios staigre.
    Bhí go leór fir reatha ann freisin. Bhí rasa acu gach domhnach. Chuaid síad dá míle uair amháin agus fear dar b'ainm Máirtín Ó Murdhacha an céad duine a shroich an áit, deich nóiméad a bhíodar ag rith. Bhí fear dar b'ainm h-aloide agus bhí sé insan leithead dá poll porthaigh a
    Máire Ní Mhainnín
    Tamhain Mhaol, Co. na Gaillimhe