Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. San mbliadhain aon míle ocht céadh tríochadh is a naoi bhí stoirm an-mhór san tír. Tughann na daoine "Oidhdhe na Gaoithe Móire" air. Do leag sé crainnthe ballai agus tígthe de gach sórt go mór mhór na tigthe a bhí suidhthe ar árdán no cnuic. Nuair a rinneadhar na tigthe arís do cuireadar sías i ngleanntha iad ar eagla go leaghadh stoirm eile iad.
    Tuairm is cuige blíadain in a dhíaid sin do bhí stoirm eile i mí Meadhon Fhoghmhair. Do bhí na daoine a baint an arbhair. Nuair a tháinig an stoirm ní raibh síad indhon é a bhaint. Nuair a bhí an stoirm thart bhí an t-arbhar buailthe, chuid de séidhthe san éir agus thart timhcheall an baile.
    San mblíadain aon míle ocht céad
    Máire Ní Mhainnín