Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. Níl aon ceanntar san tír nach bfuil císthe óir i bhfolach no rudh eighin mar sin. Tuairm is míle ón áit seo tá chaisleán ar a dtugthar caisleán Dún-bhaile. Tá crann mór ag fás ann agus deireann na daoine go bhfuil potha óir faoi. Bhí fear as an ceanntar seo in a chodhladh aon oidhche amháin agus tháinig firín beag go dtí an fhuinneóg agus dubhairt sé leis an sean-fhear "Tá potha óir faoi an crainn sin in do gháirdín, teigh amach maidhin amháireach agus tochail suas é ach na innis do rún d'aoinne. An maidin in a dhíaid sin d'eirig sé go moch, rug sé ar láighe agus amach leis. Chuaidh sean-bhean an bealach an t-am céadhna agus d'innis sé di faoi an potha óir. Nuair a d'innis
    AT1645: The Treasure at Home
    Máire Ní Mhainnín