School: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (roll number 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

1. San am fadó ní raibh na daoine cómh saidhbhir is atá siad anois. Ní olaidís bainne úr ach corruair sa mbliadhain.
    Nuair a bhíodh siad bocht caitheadh siad an im a dhíol, ach olaidís go leor bainne géar agus itidís cacaí min coirce. Ach mar sin féin bhí siad cómh laidir le fathaigh agus cómh sláinteamhail le breac ígcomnaidhe.
    Uair amáin ní raibh ach aon beilí acu sa ló. Bhí an beilí sin acu í lar an lae. Ta fios againn anois go raibh siad an-a bocht ar fad. Caitheadh na daoine a gcuid fatai isteach í gcriothar agus shuidh na páiste tart timcheall an criothar agus bhíodh
    siad ag ithe. Do bhíodh bainne géar
    1. táirgí