Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. Tá go leór aimnidte ag gach feilmear seo iad cuidh acu na ba na beitidig na capaill na asail na caoraig agus na muca agus heanlaite an tige.
    Aimnidte ann usaideach iad san. Tá dhá ba againn sa mbaile bleagann mo mháthair iad dhá uair san maidin agus an oidhche. Nuair a
    bleagann sí na bá cuirreann sí comarta crosa de'n bainne ar druim an bho. Cuireann sí an cros sin air cun na bhá a beannuige. Nuair
    a biomar ag glaod ar na mbó dubamar breoch. Nuair a biomar ag tiomaint an bó dubamar bruit seó. Cuireann gach duine a cuidh bá isteach sa geimhread. Ceanglainn siad na bá le sliabra. Nuair a bhíonn siad amuig sa bpairc cuireann siad cromh neasc air. Tugann siad féir
    do le n-ithe. Agus cuireann siad tuige faoi. Aimnidte ann usaideach is ead na gabanaig. Nuair a bhí einne ag glaod an gabanaig dubairt
    siad bet bet bet. Nuair a bhí duine ag glaod ar na caoraigh dubhairt
    Caitlín Ní Domhnallain