Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. Cuireann na daoine fatai gac blíadhain. Cun fatai mait a beith acu caiteann siad aoileac agus leasu a cur leó. Bíonn iomraig deantha ag cuid de na daoine agus drilleann ag cuid eile. Déanann siad na iomraid leis an láige agus na drilleanna leis an gcéachta. Nuair a bíonn siad deantha cuirtear aoileach orra agus leagann siad na sgiolain anuas air.
    Caitheann na daoine na fatai a ghearradh sar a gcuirtear iad. Nuair a bíonn siad cuireadh cuireann siad cré leó agus cupla seachtmhain in a diaid sin cuireann siad leó aris é. Nuair a tagann a tagann na gasa anuas spréigtear iad le cloc
    gorm leagtha agus sóid nigthe. Tuairm is trI seachtmhain in a diaid spréigtear arís íad.
    Máire Ní Mhainnín