Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. Ta go leór sean ainmneacha ins na páirceanna ag na daoine anois agus fadó. Seo cuid de na ainmneacha ins an ceanntar seo. Sean-pháirc,
    Gort a'bhaile, an staighre árd, Gort h-alidaé, Lios ballabh, Cúláin ui Mháille. Sé an bhrí atá le sean-pháirc ná páirc a bhi ag daoine
    agus fúaireadar gabháltas núa agus cuireadar e sin ar an páirc mar ainm. Cuireadar Gort a'bhaile ar páirc eile mar bhí an páirc seo i seilbh gac duine san mbaile agus bhi na daoine ag imirt peile ann gac Domhnach. Deireann cuid de na daoine gur Gort a'peile an ainm
    ceart a cur air. Páirc an-ard a bhí ins an staighre árd. Bhí sé níos áirde ná na páirceanna eile agus bhí cuma staighre air ag dul sios
    chuig na páirceanna eile a bhí in aice leis. Se an míniú atá le Gort
    Máire Ní Mhainnín