Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    í lár na feilme agus bhí sí marbh. Bhí go léor sneachtaidh ar an talamh tar éis na h'oidhche agus do mhúch an
    sneachtaid í. Bhí stoirm toirnighe agus teintrighe againn sa bliadhain aón míle ócht céadh seachtmhadh sa ocht. É lár an t-samhraidh a bhí ann. Chuaidh beirt paiste amach ag siubhail do dtí coill. Nuair a bhí siad tamhaill ag siubhail tríd an choill shuid siad síos faoi crann ag spalpadh go deas anuas ar gach rudh. Bhí na néalta san spéir dubh dorcha agus bhí siad ag eirghe níos duibhe gach uile mhóimheadh. Tar éis tamhall do chualaidh siad an toirneach agus pleasg téinrigh go tapaidh in a dhiaidh. Niorbh fhada gur thosuig an fearthainn go trom ortha. Bhíodar fliuc baidhthe nuair a sroicheadhar a baile féin. Bhí eagla ar a mháthair gur mharbhuigh an teintríg iadh. Rinne sí go
    1. próisis agus feiniméin
    Saoibhin Nic Chinnéide