Scoil: Cill a' Ghaimhrín (Killgevrin) (uimhir rolla 12002)

Cill Ghoibhreann, Co. na Gaillimhe
Proinsíos P. Ó Doláin

Ar an leathanach seo

1. bíonn fios ag na daoine an sórt aimsir a bíonn ag teact o'na rudai a cínn síad ar gac taob díobra. bíonn fios acu ón spéír agus na rudai ann an gealac an grían na réalríní agus na néalia. Ma bíonn an grían ag taitneamh go laidir ar maidin sa bfógmair deireann síad go mbeidh an tráthnóna fluich. Marac tagann sé amach go dtí deic a clog nó leath uair tar éis a deich go mbeidh an lá go bréag. Da mbeid an gealac lear báidre san comarc droc aimsiragus nuair a bíonn cearcail tart timpeall uirri; agus nuair a bíonn na réálcíní bán. Nuair a bíonn said soillseac bíonn aomsir breág ag teacht. an gaor aníar ndeas a dtugann an cuid is mó báiseac leice, bíonn fios ag na daoine freisin ó na h-eanlair. Comarca droc
    Máire Ní Mhainnín
    Pádraig Ó Mainnín