Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bpilleanaí. Acht núair a d'fheach sí ó dhuine go duine orra agus núair a chonnaic sí na greainnceanna gránda agus na stráosanna cama a chuir na pilleanna orra go léir cuir sí sean-sgairt gáire aistí a cluineadh ar fud an tighe.
    "Sin a raibh uaim" ars an feairín beag gorm go ndéanfá gáiridh maith ó do chroidhe amach. Tá an niosgóid cléibhe briste. Tig leat dochtúirí na bpilleanaí a leigean chun bealaigh ní theastóchaidh síad níos mo uait." Tháinig an Rí agus sé a bhí go háthasach riméadach bródamhail.
    Thug sé mála óir an duine dóbhtha. "Seo anois" ars an feaírín beag gorm le gabha na gceachtaí, "biodh an dá mála óir agat agus déarfaidh tú fhéin go bhfuil tú íochta go maith ar shon do sean-chapaill agus do sean mná caillighe. Bhog an feaírín beag gorm amach agus ní fhaca an gabha dí ba mo é. Cheannuigh an gabha teach áluinn agus duithche ó'n righ agus níor bhac sé le gaibhneacht arís.
    AT0753: Christ and the Smith
    P. O Díscín