Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    easógaibh beaga ann. Níor chorruig sí iad ach d'fhág sí an méid fataí a bhí thart ortha gan iompódh. Bhí go maith agus ní raibh go h-olc, Nuair a bhí na h-easóga sáthach láidir le n-imtheacht tháinic an easóg mhór, agus máilin airgid thart ar a mhuinéal, chuig an mbean.
    Thug sé di é agus do ghlan leis annsin. Tá sé ráidhte freisin dá mbuaileadh aon duine an easóg go mbaineadh sé sásamh as agus go maith. Seo sgéal faoi críonnacht an tsionnaigh. Bhí sionnach ann uair amhái[n] agus bhí sé ag spaisteóireacht thart faoi dhorchadas na h-oidhche ag lorg rud eicínt lé n-ithe. Tháinic sé go dt[í] teach a raibh clíath na gearc go díreach ós cionn an dorais.
    Bhris sé isteach ann agus bhí féasta mór aige ag ithe na gcearc go dtí gur thuit sé isteach ins an teach. 'Séard a rinne sé annsin a leigint air go raibh sé marbh. Nuair a tháinic an mhaidin agus nuair a tháinic fear an tighe anuas fuair sé [ ] píce agus chaith sé an sionnach amach an doras mar cheap sé go raibh sé marbh ach a mhaisge fhéin ní raibh.
    As go bráth leis an sionnach agus bhí brón mór ar an bhfear, agus fearg freisin nuair a chonnaic sé an díoghbháil a bhí déanta ag an sionnach ar a chuid cearcaibh, acht ní raibh aon-mhaith dhó ann. Seo sgéal eile faoi cat a bhí san gCeathramhain uair. An bhó a bhí san teach i n-a raibh sé - cailleadh í
    AT0001: The Theft of Fish
    Pádhraic Ó Coisdealbha