Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tamall i n-a dhiaidh sin tháinic siad suas lé síbín. "Tá sé comh maith dhúinn " ar san fear ó Mhuigheó
    " dul isteach 'is deoch leanna a bheith againn". Chuaidh siad isteach agus fuair siad a gcuid leanna. "Anois" ar san fear ó Mhuigheó "Nuair a beas sáthach leanna ólta againn tosuighimuid ag achrainn lé chéile cé againn a íocfas an bille agus bíodh aon duine agaibh ag iarraidh é íoch. Annsin cuirfimíd púcóg ar bhean an tighe agus cé againn a ghabhas sí beidh ar an leann a íoch".
    Glac bean an tighe leis an socrú sin agus chuir siad an púcóg uirthi. Bhí na spailpíní ag slópáil amach an doras de réir mar bhí said ag fághail deis air agus ba ghearr go raibh siad as amharc. Tháinic fear an tighe isteach í gceann tamaill. Chomh luath 'is dairigh an bhean é rug sí greim phíobáin air. "Is leatsa an recnáil a íoc ar fad" ar sise. "Ara a h-anam agus do chorp a chorrca óintighe, an as do chéill atá tú" ar seisean ag tabhairt buille dhá bhois dhithi.
    Shroich na spailpíní síbín eile. Dubhairt fear Mhuigheó go mba cheart dóibh dhul isteach agus barrilé eile a shlugadh: Dubhairt fear as gailllimh go mb'éidir nach
    n-éiréochadh leis comh maith leis an gcéad uair. Ar aon nós chuaidh siad isteach agus nuair a bhí a sháith ólta aca bhuail an fear as Mhuigheó an barrala leann . Thosuigh sé ag moladh leann leis an mbean agus dubhairt sé go bhfaca lubh ar thaobh an bhóthair agus ma chuiirfeadh siad an lubh sin
    AT1731: The Youth and the Pretty Shoes
    Pádhraic Ó Coisdealbha