Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. San droch-aimsir 'séard a bhíodh ag na daoine le n-ithe ná neanntóga measgtha tré min buidhe. Bhíodh fataí lobhtha ag na daoine bochta. Bhí bainne caorach is bainne gabhair aca agus mhair an cuid is mó aca ar an mbainne sin.
    Bhíodh bord i dteach amháin Oidhche Nodlag agus thagaidís go léir annsin agus bhíodh féasta mór aca.
    Ní bhíodh aon fheoil aca, acht corr-uair nuair a marbhuightí coileach ag duine de na comarsan thugadh píosa de do chomharsanaibh eile.
    Ní raibh aon ghréithre aca mar atá anois. Soitheach déanta d'ádhmad agus lámh ar a dhá thaobh de a bhí aca. "Noggin" a tugtaoi air.
    M'athair - Seán Ó Tnúthail a d'innis na rudaí seo dom.
  2. Ar na Féilí móra bhíodh cácaí déanta d'fhataí ag na daoine fadó, agus tae ar Oidhche Nodlag amháin.
    Bhíodh fatai ag na daoine ag gach béile. Bhíodh fatai agus sgadáin aca go minic -leath-phingin abhí ar sgadán. Bhí "bodach dubh" ar díol ar an margadh gach Satharn. Do bhíodh stirabout aca uaireannta
    Séamus Phleamonn
    Garrán an Chaisleáin Thiar, Co. na Gaillimhe