School: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

d'itheadh na daoine na "tea leaves" agus chaitheadh siad amach an tae.
    Fuair mé an t-eolas seo ó mo shean-athair - Micheal Ó Lurgáin - atá 75 bl. d'aois agus é in a chomhnuidhe in ár dteach-sa i
    gCluain Caoilbhigh, 4 míle ar an taobh thuaidh de bhaile mhór Thuama, i gCo. na Gaillimhe.
  2. D'itheadh daoine na sean-aimsire trí béilí sa ló. Bhíodh siad ag obair dhá uair roimh an chéad béile ar maidin.
    Ag an mbricfeasta d'itheadh siad leite agus bainne; ag an dinnéar bhíodh fataí, salann, bláthach agus uaireannta leite; agus ag an suipéar fataí nó leite.
    Ar feadh an lae, dhéanadh na mná arán coire agus cuirtí é i mála in aice na teine - é gearrtha i bpíosai agus an t-ainm "colpai" ortha sin. San oidhche, gach duine ar a mbíodh ocras, theigheadh sé go dtí an mála agus d'itheadh se "colpa".
    Bhíodh scib (sórt ciseáin) fágtha ar phota mór i lár an tighe, agus an líon tighe in a suidhe thart
    Áine Breathnach