Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. Do réir na sgéalta bhí tobar beannuighthe in áit eiciint i gCill Connla (timcheall 's cúig míle ar an taoibh thiar-thuaidh de Thuaim). Uair amháin bhí fear ag magadh faoi agus thug sé a asal dall chuig an tobar chun é a leigheasú. Fuair an t-asal a radharc ach d'eirigh an fear dall.
    Tháinig beirt cailíní ó 'Meiriocá agus chaith siad pislíní isteach san tobar. Níl sé beannuighthe ó shoin.
    Fuair mé an t-eolas seo ó m'aint - An Bhean Uí Neachtain - atá ini a comhnuidhe i gCaisleán na Coille, 4 míle ar an taoibh thuaidh de Thuaim.
    Séamus Pleamonn, Caisleán na Coille, Tuaim
    Séamus Pleamonn
    Tuaim, Co. na Gaillimhe
    Bean Uí Neachtain
    Duine gaolta (nach tuismitheoir ná seantuismitheoir)
  2. There is a blessed well in Cloonaglasha in the Parish of Kilbannon, about 5 miles N.W. of Tuam. It is in Lardner's field. Long ago St Ciaran was passing the way and he blessed it. Since then there is a "Station" made at the well twice each year - 15th August and 8th Sept.
    There is a big tree growing near the well and round that tree. 7 Our Fathers, Hail Maries