Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. Siad seo na h-ainmneacha atá ar cuid de na bóithre sa ceanntar seo :- Bothar Tae ; Bothar Riabhach ; Bóithrín Cúig ; Bothar Doirín ; Tomasa's Boithrín.
    Tá "Bóthar Riabhach" ag síneadh o'n mbothar mór ag dul go Tuaim ó Cathair na nGarranta. Tagann sé amach ar an mbóthar mór ó Bhaile'n Róba go Tuaim ag an Monarcan Biatúis go díreach. Tugadh an t-ainm sin air mar ni raibh aon fascadh ann. Tá sé ann agus an t-ainm sin air chómh fada is ata an cuimhne mo shean-athar.
    Tugadh "Boithrín Cuig" ar an mbóithrín atá a dul o'n mbóthar tré Cluain Caoilbhigh go dtí Coill a Thalaimh. Seo iad na fáthanna gur tugadh an t-ainm sin air :-
    1. Se an cúigeadh bóithrín o'n gCros Bhóthar é mar tá ceann amháin ag dul go Cluain Eascra, ceann eile isteach go teach Tomás Ó Mullalaigh, ceann isteach go dtí an Baile Thoir,
        1. infreastruchtúr poiblí
    Áine Ní Bhriain