Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Daoine eile ata ann tá "Biddy Commins" agus "Pádraig Trayers" mar ainmneacha ortha.
    Níl a fhíos agam an áit a bhfuil siad in a gcomhnuidhe ann.
    Siad seo na h-earraidhe a bhíos ghá ndíol acú -: Snáthaid, bioráin, pictiuirí beannuighthe, agus Mats agus uaireannta soithigh. Bíonn cuid aca ag díol sgadán. Ceannuigheann cuid de na daoine go leór rudaí uatha. Ciseáin déanta do sgolbaí a bhíos acu agus ní bhíonn clúdach ar bith orra. Bíonn fáilte ag cuid de na daoine rómpa agus fanann siad sa teach deich móiméid nó mar sin. Bíonn sean-chairt ag an cuid is mó díobh. Beirt ban is mó a theigheas thart timcheall na tuaithe.
    Fadó se an t-ainm do bhí ar triur díobh ná -: "Tomás Jack," "Tommy Burke" agus "Sarah". Do bhí an-fhaitchios ar na páiste sgoile rómpa mar bhí aghaidh an-chrosta orra i gcomhnuidhe.
      1. daoine de réir aicme
    Nóra Ní Laighin