Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. Glaodhann lucht siubhail ar mo theach acht go fior-annamh. Siad na daoine céadhna a thagas i gcomhnuidhe, "Pat The Rover", Conghnamh De," "An Saighdiúir" agus "Dinny Ward." Tugtar "Sunday Tom" ar "Pat The Rover" in áiteacha. Tagann fear eile arbh ainm do "buidéal." Ní bhíonn "Pat the Rover" ag diol rud ar bith acht iarann sé pinghinn nó dhó ar dhaoine le conghnamh a thabhairt dó lóistín a ioc. Muna mbíonn sin ag na daoine tugann siad uibheacha dó.
    Ceaptar go bhfuil "Conghnamh Dé" caillte. Uibheacha is mó a bhíodh ag teastáil uaidh agus nuair a thagadh sé isteach am dhinnéir d'itheadh sé a dhinnéar san teach sin. Sé seo an fáth a tugadh an leas-ainm air. Nuair a d'iarradh sé rud ar dhuine agus gan é bheith acú deireadh sé "le
      1. daoine de réir aicme
    Áine Ní Bhriain