School: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. (continued from previous page)
    Ó Moráin. Tar éis tamaill do caitheadh annsin tháinig sé go dtí an Crois-bhóthar agus bhí sé ag múnadh i sort sgoile a bhí ins an áit atá bosca na litreach anois. Ceann tuighe a bhí uirthe. Ins an sgoil a comhnuigheadh sé sul a rinne sé siopa beag in aice le teach Uí Dhubhdai. Bhéadh ar chuile páiste sgoile airgead a ioc do Mhórán ó leath-phinghin go trí pighne. Ní bhíodh mórán Gaedhilge ag na múinteóirí an uair sin mar ní leigtí dhóibh í a labhairt. Bhiodh leabhar Teagasc Críostaidhe an Easbuig Mhic Éil acú, leath dhe sgríobtha i mBéarla agus an leath eile i nGaedhilg. Bhiodh leabhar amháin acú agus an t-ainm "Reading Made Easy" air nó "Ready ma Daisy." Nuair a bhíodh sin criochnuighthe acú ghiebhidis "Vosther" sin sort leabhair Áirimh. Slinne
        1. foirgnimh
    Áine Ní Bhriain