Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. Mo shean-mháthair atá 85 bliadhna d'aois anois agus atá in a comhnuidhe i gCluain Caoilbhigh, 5 míle ar an taobh thiar-thuaidh de
    Thuaim, a d'innis iad seo a leanas dom.
    Bhí ceann amháin de na sean-sgoileanna ag Cnoch na Sliabh, leath-bhealaigh idir an áit seo agus Dún Mór timcheall is 70 bliadhain ó shoin. Sé an sórt sgoile do bhíodh aca ná sgioból mór agus ní bhíodh aon dían uirthe ar cor ar bith. Thug fear darbh ainm Pádhraic Phleimin an sgioból dóibh mar bhí a chlann le dul ar sgoil. Sé an t-ainm do bhí ar an múinteóir ná Máire Ní Bhraonáin agus thagadh na páistí 7 nó 8 míle chuig an sgoil. Seo iad an sórt leabhra do bhíodh aca-: An Premer ar dtús, agus annsin leabhar eile agus an t-ainm "Reading Made Easy" air, nó "Ready ma Daisy" mar a deireadh na daoine, agus an té nach mbíodh indon é sin a leigheamh bhíodh na sgoláirí eile ag gairidhe faoi agus chuireadh an múinteóir an t-ainm "Dunce" air nó uirthe. Nuair a
        1. foirgnimh
    Nóra Ní Núthail