Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

Ar an leathanach seo

1. Fear darbh ainm dó Ó Siordáin bhí sé ag dul ó áit go h-áit ag díol pioca do na sean-daoine lé cur in a bpíopai cré. Sé tobach atá againn anois in ionad pioca. Bhí sé déanta de déil-phortach agus rudaí eile. Sin é an chaoi a bhfuair sé airgead
    chun rudaí a fhághail dhó féin. Athair-chéile do Phadruic de Paor do b'eadh an fear sin. Timcheall ochtmhadh bliadhain ó shoin
    abhí sé ag díol an pioca. Chuala m'athair a athair ag innsint an sgéil sin faoi.
    Lá amháin chuaidh Ó Siordáin go Cathair na Mart - 36 míle ó'n áit seo - ag díol pioca ar 9 a' chlog ar maidin agus é ag siubhal agus bhí sé sa bhaile arís agus an pioca díolta aige ar a trí a' chlog san trathnona.
    Ta m'athair, Ristéard Breathnach, in a chomhnuidhe i gCill Craobhantaigh - áit atá trí mhíle ó Thuaim ar an taobh thuaidh de.