Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus chraitheadh siad é go mbíodh dath bán air. Cuireadh isteach san roth annsin é agus rinneadh gach sórt éadaigh de. Tháinig an Dochtúir Mac Coisdealbha agus thug sé leis iad.
  2. Fuair mé an t-eolas seo ó mo shean-athair is mo shean-mháthair duine acu 75 bliadhna is an duine eile 79 bliadhna d'aois. Tá siad
    in a gcómhnuidhe i gCluain Caoilbhigh, ceithre míle ar an taobh ó thuaidh de bhaile mhór Thuama.
    Bhí sean-fhear ar a dtugtaoi "Dick na gCoinnle" in a chomhnuidhe i Sráid an Easbuigh i dTuaim agus é ag déanamh coinneal agus 'sé an t-ainm a bhíodh ortha ná "coinnle bhuidhe". Bhí siopa aige annsin agus bhí sé ag díol na gcoinnle annsin ar 1/2d an ceann. Mac Giollagairbh an t-ainm ceart a bhí air.
    Bhí máthair mo shean-athar i ndon
    Áine Ní Bhriain