Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Corcoráin

Ar an leathanach seo

1. Bhí búachaillín beag ann fadó agus cailleadh a athair. Bhí a mháthair a caoineadh agus thosuigh an buachaillin beag ag gáiridh. "Tuige a bfuil tú ag gairidh agus do athair caillte" ars an mháthair leis a mac. Dubhairt an bhúacaillín "Geall sé indé go mbúailfeadh se indiu mé agus anois ní thig leis a deanamh
    Máire Ní Hobán
    An Bheitheach (Browne), Co. na Gaillimhe
    Máire Ní Ceallaigh
    Dún Mór, Co. na Gaillimhe
  2. Bhí fear an fadó agus bhí bean a leisgeamhail aige. Dfanadh sí ag an teine gach lá ag ól taé. Theigheadh an fear amach ag fiadhach nó ag íasgaireact a ní theigheadh an bhean amach.
    Lá amháin tháinic an fear isteach agus bhí sé fhluich báidhte. Núair a thainic sé ní raibh aon biadh réidh roimhe. Dubhairt an bhean "Ó