Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Ar maidin bhíodh leite ag na daoine, no cathal, no sruthán aráin coirce agus bainne reamhar agus uibhneacha. San earrach uibheacha lachan is mó bhíodh acu. Theigheadh na fir amach ag obair agus deanadh siad roinnt maith oibre roimh an bricfeasta.
    Ba gnáthach gur arán, bainne ramhar, uibhneacha a bhíodh aca arís am dinnéir. Ní bhíodh aon cupáin ann fadó, naigíní bhíodh ag na daoine le n-ól asta.
    Dé Dómhnaigh bhíodh beatha ar leith eicint ag gach uile duine. Sa samhradh bhíodh feoil glasraí agus arán buide sin arán déanta le min buidhe agus plúr. Sa n-geimhreadh fataí gabáiste agus feoil. Oidhche mide ba ghnáthach anbhruith agus feoil bheith ag na daoinibh. Cearc mide is mo bhíodh i g-ceist an oidhche sin. Deireadh na sean daoine go mba ceart bruthán déanamh oidhche féile Bríghide mar bhí sé ráidhte go mba follamh an teach nach mbéadh bruthán ann an oidhche sin. Mar seo a déantaí an bruthán pota beag uisge a chur síos. Nuair bhéadh an t-uisge ag fiuchadh cuirfidh leat phláta beag mine síos air agus salann agus gráinne piobair. Ámannta cuirtí turnapaí ann gearrtha suas an-mhín. D'óladh na daoine an bruthán le arán coirce.
    Déanadh na daoine sgoith fadó. Mar seo a dhéanadh siad sin. Nuair a thagadh bleitheach abhaile ón muileann bhíodh brúnach agus grubáin indiaidh na mine bheith meilte. Cuirtí cupla pláta brunnaigh agus cupla pláta de na grubáin ar bogadh in uisge te agus d-tubán beag cláir. Cuirtí punann beag tuige anuas air agus gceann cúpla lá bhíodh an sgoith gearr. Bhíodh