Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dá mbeadh dhá chearc ag troid ar an t-sráid sin cosamlacht go dtiofcadh strainséar ar cuairt, agus dá mbeadh sop tuighe indiaidh na circe deireadh na sean dahoine go mba cosamhlacht é sin go gcloisfidhe sgéal fa dhuine eicint bheith caillte.
    Má thuiteann fód as an tine san oidche deirtear go dtiocfaidhe duine eicint isteach ar cuairt sa teach.
    Nuair a bheadh bean ag deanamh cuinneóg bhainne chuirfeadh sí splanc dhearg isteach faoin gcuinneóg. Annsin cuireadh sí beagán salainn anuas ar bhéal na cuinnóige. Dá dtagadh duine ar bith isteach fad is a bheadh an maistrimh dá dhéanamh, ba chóir dó breith ar an luithne agus ní fheadfadh fear-a-tíghe splanc a thabhairt amach ná a phíopa a lasadh go mbíodh an bainne 'déanta'. Chreid na sean dhaoine go bfheadfaí an t-im a thabhairt uabhtha, agus sin an fáth a mbíodh aireachas ar an mbainne.
    Dá dtagadh bean na cómharsan nó páiste isteach i dteach eile ag iarraidh braon bainne, chuireach bean-a-tíghe braon beag uisge san mbainne nuair a bheadh sí dhá thabhairt uaithe.
    Pádhraic Pléimeann
    Coill an Chaclaigh, Co. na Gaillimhe