Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Bó nó gamhain nó capall tinn. Cuirtear snaidhm na bpéist dóib. Mar seo a deantar an t-snaidhm. Cuirtear naoí súilí ar shnáite olann agus cuirtear naoí n-uairí ar dhruim na bó, nó an chapaill é.
    Dheanfadh meachan na gcaorach bruitte agus an sugha ól slaghdán a leigheas.
    Faithne ar lámh nó ar éadan, an faithne a chuimilt le seilmide agus annsin an seilmide achrochadh ar chrann, agus do réir mar bheadh an seilmide ag leaghadh bheadh an faithne ag imteacht.
    Nuair a dheanfadh duine a chos nó a lámh a leónadh théigeadh sé go dtí an fíghdeóir le snáithe leónta a fhághail. Annsin cuirfidh an snáithe leónta ar an gcois, nó ar an láimh go ceann naoí lá, bhíodh biseach ar an leónad annsin.
      1. cleachtas an leighis
    Pádhraic Pléimeann