Scoil: Dún Mór (cailíní)

Dún Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Halliday

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí teach bánuighthe i bparóiste Dúnmóire.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    rith i ndiaidh fhir bhig. Ar feadg an ama seo go léir níor innis sí dhó go raibh an dearbhráthair imighthe amach. Ar deireadh d'fhiafruigh sé dí an raibh sé imthighthe a chidladh agus annsin béigean dí an fhírinne innsint dó. Dubhairt sé léithi go raibh faitchios air go ndearna sé rud nach raibh ceart. Dfhanadar beirt ina suidhe ag fanache go dtiocfadh sé isteach ach níor thainig sé. Nuair tháinig breacadh an lae chuadar amach ghá thóirigheacht agus chuadar go Coill a' Chacladh. Achar beag ón dteach ina mbíodh an t-amadán ar chuairt ann fuairadar marbh é thíos i ngleann fá bhun sgeithe.
    Sin comhartha do gach duine gan faitchios a chur ar aon duine le braithlín nó go mb'fhéidir go mbeadh sé ar a chorp féin mar bí sé ar chorp an duine atá luaidhte thuas.
  2. If a person suffers from toothache if he is first to the side of a person who dies without a priest and takes the hand of the corpse and rubs the fingers on
      1. cleachtas an leighis
    Eibhlín Ni Ailledéa