Scoil: Árd Raithín (uimhir rolla 6260)

Ard Raithin, Co. na Gaillimhe
Tomás S. Ó Meadhra

Ar an leathanach seo

1. Ba as Tobair Pheadar Dick Mac Duaigh agus Riocard ab ainm dó a athair. Bhíodh sean daoine na h-aite sin ag cainnt go siorraidhe faoí. Nuair a bhí sé 'na ghasúr bhí sé ag tiomáint capall agus cibé ruda a rinne an chapaill ar an mbealach, tháinig fearg air Dick. Lá amháin rinne an capall rud éicint as an mbealach agus thug Dick buille dá dhorn do'n gcapall sa cheann agus thuit sé marbh. Bhí a mháthair ar buile agus rug sí an bhata chun é a bhuaileadh ach shabháil a athair é. Annsin dubhairt sé a déanfaidh Dick rud níos iongantaighe fós.
    Nuair a d'fás Dick suas bhí gaisgidheach Sasanach ag dul thart agus é ag gheallamhaint airgid d'on té a sheasfadh 'na aghaidh. Chuaidh Dick ag troid leis i nGort Inse Guaire agus mharbhuigh sé an Sasanach le buille
    Caoimhghín Ó Fathaigh