Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Ghreallaigh

a cuirtear aon duine fágann na daoine rud éigin i n-a ndiaidh.
    Tobar beag atá ann, áit i n-a nigh Naomh Pádraig a éadan agus a lámha. Tá crann ann freisin i n-aice leis an tobar agus chrochann daoine paidrín air.
    Deirtear gur thug Naomh Pádraig cuairt ar an áit seo nuair a bhí sé ag múineadh an fíor-chreideamh i n-Éirinn.
  2. Tá líos mór cúpla míle ó mo theac-sa ar a dtugtar "Lios na Sidheog". Poll mhór atá i istigh 'sa gcoill faoi'n dtalamh. Tá sé leath-mhíle nó mar sin istigh 'sa gcoill agus mar gheall air sin ní féidir le na daoine é d'fághail amach. Deir na sean-daoine go raibh sidheogha i n-a gcomhnuidhe ann agus go biodh siad ag amhránaidheacht i gcomhnuidhe ach ní fhaca aon duine riamh aon rud ann.
    Aon uair amháin bhí fear ag