Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Ghreallaigh

ar fad anois timcheall na h-áite i n-a bhfuilimíd i n-a gcomhnuidhe.

Tá a lán sean-Gaedhealgóir 'sa Cheanntair atá i ndon go leor Gaedhilge a labhairt go maith. Tá an Ghaedhilge go fairsing 'san áit seo mar ní raibh ag labhairt ag na sean-daoine fadó ach Gaedhilge agus níor chualathas aon bhéarla ann go dtí le goirid.

Tá a lán fothrach de mainistreacha agus de chaisleain le feiscint ann fós go mór mhór an cheann ó n-a fuair Caisleán Gearr a ainm. Fadó bhí na de Búrcagh i n-a gcomhnuidhe 'sa gcaislean seo. Tháinig daoine ar chuairt chucha chun an Caislean a dhéanamh leo . Tar éis tamaill d'fág siad an caislean agus ní rainh sé leath-déánta acu. As sin a fuair Caisleán Gearr a ainm.