Scoil: Órán Mór (B) (uimhir rolla 4506)

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó agus Máire Bean Uí Shuilleabháin

1. (gan teideal) (ar lean)

San am fadó bhí beirt dearbhráthair ann. Bhí duine aca an-bhocht...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bocht leis na fochla ba ceart dó a rádh chun é do stop. Dubhairt an dearbhráthair saidhbhir leis an muillinn go raibh salann uaidh. Tháinigh an salann amach go fairsing agus is gearr go raibh a dhóthain aige. Dubhairt sé leis an muillinn annsin a stad go raibh a dhóthain aige acht níor stad an muillinn mar níorbh shin iad na fochla ceart chun é do stopadh mar níor d'innis an dearbhráthair bocht leis na focla arádh chun é do stopadh acht na focla a rádh chun é do thosnúghadh. Sa deireadh tháinig fearg mór air agus chaith sé an muillinn isteach sa bhfairrge. Bhí an muillinn ag tabairt amach an salann i gcaitheamh na h-aimsire agus sin é an fáth go bhfuil an fairrge guirt go dtí an lá atá indiú ann.

Bhí fear ann fadó agus bhí a clann an-óg nuair a fuair a bhean bás agus chuireadh sé a chlann a codladh go luath gach tráthnóna. Bhí buachaill aimsire aige. Oidhche amháin dubhairt sé leis an mbuachaill aimsire a shuipéar d'ithe gach tráthnóna agus gan a bheith gá ithe ag a dó a clog ar maidin. Dubhairt an buachaill aimsire nár ith sé a shuipéar riamh acht gurab í a bhean fhéin a bhí gá ithe. Dubhairt sé leis
    Padraic de Burca
    Gleann an Scáil, Co. na Gaillimhe