Scoil: Órán Mór (B) (uimhir rolla 4506)

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó agus Máire Bean Uí Shuilleabháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí rí ann fadó agus bhíodh sé ag cuir ceisteanna ar gach duine agus ag cuir geall mór nach raibh siad indan iad a fhosgailt.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    féin.

Bhí triúr fear ann fadó. Bhí an triúr aca geallaighthe le h-iad a criocú.

Bhí triúr fear ann fadó. Bhí an triúr aca geallaighthe le h-iad a criochú'. Bhí an fear, an mac agus an dearbratháir ann. Bhí an mháthair bocht ag caoineadh agus ag screadghail. Chuaidh sí go teach na cuirte agus ghlac an breitheamh truagh dhí. Dubhairt an breitheamh léithe go gtiubhradh sé ceann aca dí cé bé an ceann a thógadh sí - an t-athair, an mach no an dearbrathair Dubhairt sí leis go dtógadh sí an dearbráthair. Bhí iongnadh mór ar an mbreitheam. Dubhairt sé leithe ce'n t-ughdar gur dhubhairt sí go dtógadh sí an dearbráthair agus nach dtógadh sí an mac nó an t-athair. Dubhairt an bhean leis go bhfuighidh sí fear agus mac imbroinn acht dearbráthair go deo ni bhfuigheadh sí. acht mar gheall ar an cainnt adubhairt sí do sgaoileadh amach an triúr leithe.
    Maighréad Bean Ní Seacnasaigh
    Gleann an Scáil, Co. na Gaillimhe