Scoil: Tamhain (uimhir rolla 15679)

Tamhain, Co. na Gaillimhe
C. Bean Uí Thréinfhir

1. Seana Scoileanna
    Tuairim le nócha ó shoin ní raibh aon scoil san áit seo ach bhí máighistir ann. Sé'n scoil a bhí acu seachtmhain agus cúpla scioból sa mbaile. Nuair a bheadh an baile siubhalta aige thosuigh sá sa céad teach aríst agus chuala mile - Domhnall Ó Beirn - go raibh an-sgoláirí aige.
    Sé an múinteoir deire a bhíodh ag gabhail mar seo "Brendan leath-lámhach". An chéad máighistir a tháinig 'na dhiaidh Colm Mac Dhonnachadha ab ainm dó. Dhein daoine an bhaile agus an sagart paráiste scoil le chéile.
    Deirtear go raibh chuile duine sa mbaile in ann Laidin a labhairt agus a léigheamh. Leabhra urnaighthe laidin a bhí acu.
    Gaedhilg ar fad a bhíodh ag muintir an bhaile agus bhí an-ghrádh acu dá dteanga nduthchais. Níor thuig aon duine sa mbaile an Béarla ach corr duine.
    Bhíodh leabhra Ghaedhilge ag na páistí scoile
        1. foirgnimh