Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ins an bparróiste seo fadó agus sé an t-ainm a bhí air ná an Gobán Saor. Is é a thóg an caisleán atá i mBaile Chláir. Bhí sé ag tógáil go leor caisleán agus tighthe. Sé an fáth ar tugadh Gobán air mar nár fhoghluim sé a chéard. Bhíodh a mhac ag dul thart in-aonfeacht le n-athair ach ní raibh aon mheas ag na daoine air. Lá dá raibh sé in-aoinfeacht le na athair ag tógáil tighe bhí na daoine eile ag magadh faoin'n mac. Annsin dubhairt na daoine leis an mach ding a dhéanamh le poll a bhí i gcloch a múchadh. Dubhairt an mac go ndéanfadh. Do rinne an mac an ding agus dubhairt sé lei duine an poll a thaisbáint dó. Teasbáin an fuine an poll dó agus chaith an mac an ding agus greamuigheadh méar an duine agus an ding sa bpoll. Baineadh an mhéar de'n duine.