Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D’fhéach sé chun na tairnghí a tharraingt amach ó chóirp Íosa ach bhíodar ró-mhór agus ró-láidir ar a ghob. Chinn air mar ní raibh a ghob sáthach láidir chun é do dhéanamh.
    Ins an gcaoi san cham sé a ghob agus mar a gheall tug-tar an “Cros-Ghob” mar ainm air. Ainm eile an “Spideóg bhrollaigh Dheirg”, mar gheall gur chuir fuil dearg Íosa air in am a bhí an fuil ag tuitheamh go talamh.
    Pádraig Ó Dubhghaill.
    8.3.1938:-
  2. Naomh Phátrún an Cheantair.
    ‘Sé Naomh Niochálas an t-ainm atá ar Naomh Phatrúin an cheanntair seo. Ní raibh mainistir ná cill ná teampall ag an Naomh nó ag a chuid manach san áit.
    Tá scéalta deas chun cúntas ar an Naomh san againn. Tugtar Santa Claus air sin athrú ar Naomh Niochálas. Bhí croidhe ag an naomh sin agus bhí sé lán de mhaitheas do na daoine bochta. Théigheadh sé ó theach go teach agus bíadh is féiríní aige chun cur fé na doirséibh. Creidtear innte ó am sin go dtí seo.
    Níor chualas trácht fé’n míorbhaitrí a dhéineadh sé ach tharraing sé a lán daoine don Chreideamh Chríostaidhe. Chualamar gur cuireadh Naomh Niochálás i dtír ina dtugtar Myra san Sicléibh; níl muid chinnte go mór fé’n áit a chuireadh é, ach bhéadh sé mhaith chomhnaidhe san Myra. Tá áiteanna ann agus tá siad ainmneacha thar an Naomh. Seo iad anois:- Sráid bhalla Naomh Niocháláis, Sráid Naomh Niocháláis, Séipéal Naomh Niocháláis
    Pádhraig O Dubhghaill
    Bean Uí Dubhghaill