Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Dubhairt mo athair liom gur comhnuigheadh a lán filí ins an mbaile seo uair amháin agus ins an dtuaith (?) freisin. Seo iad daoine idir fir agus mnáibh atá marbh anois:-
    Rafterí an Fhile agus Bean Uasail Uí Ghreagaire. Seo iad daoine atá beó anois:- Eamuinn O'Chonghaile agus Inghean Ibha Uí Dhonnachuidhe. Chomhnuigheadh Rafterí in-aice Locha Chorrib agus Bean Uasail Uí Ghreagaire i nGort Innise Ghuaire. Tá Eamuinn O'Chonghaile in a chomhnuidhe i mBóthar a' Thrágha agus Ibha Uí Dhonnachuidhe i-naice an "Fháithche Mhóir".
    Cailleadh Rafterí cúpla mhaith bhliain ó shoin agus chuireadh é in-aice a bhaile dhuthchais. Cuireadh Bean Uasail Uí Ghreagaire ar 16 bhlian ó shoin i n-aice Ghuirt I. Ghuaire. Chuir Rafterí "Anach Chuain" ar bhun agus chuir BeanUí Ghreagaire "The Workhouse Ward" agus "The Rising of the Moon" ann i bpobhlaidheacht. Chuir Rafterí "Anach Chuain" ar bhun mar gheall ar bhathadh 19 daoine ann ar Locha Chorribh agus bhíodh bhrón ar a muintire go léir. Chuir Bean Usail Uí Greagaire