Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fairy Forts. One day a man was plouging his land and there was a Fort in a part of it and there was a tree growing on top of the Fort and it was in his way and he dug it up. During all that night he didn't rest nor sleep. When he got up next morning he told his people and when the people heard it they advised him to plant it again. So he planted it again and he got rest and a good sleep that night.
  2. Tá lios ann in-aice ar sgoile, - a fothrocha atá ann. Tugadh an "Battaraí" air fadó, agus tá an ainm sin ann seo anois. Tá an rud sin suidhte in-aice bhóthair Ghrátáin. Bhí ráth eile ann in-aice Locha a t-Sáile agus tugadh "Ráth na Áugistiníns" air. Tugtar "Cnoch a Rátha" ar an áit sin anois. Tá fothrocha ann freisin anois in-aice an "t-Sabhoigh," sin pictúirlann in Ghaillimh. Bhí lios ann fadó, agus tugtar an "Bastíon" nó an "Líon" air anois.
    Do bhíodh an "Battaraí" cearnógach agus bhíodh
    Pádhraig O Dubhghaill