Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Tá dún mór suite I Óiléan Dillteama. Tá an dún seo le feicéal fo dtí an lá inniú. Tá an clos atá sé suite I lámh leaghicán na Gaillimh anois. Aon lá amhain bhí mé ag cainnt le sean-mnaoi agus dúirt sí an scéal seo dom. Dúirt sí liom go raibh fear dár b’ainm “Pearse” ag déanamh uisce beatha ins an áit seo. Is ins an dún seo a chuireadh sé an uisce beatha. Bhí go leor tonnadóir ag dul isteach ins an dún nó ins an lios. Tá an fir as Ainm na Gaillimhe ag leagadh sios na tonnadóra seo. Tá an dún crunn. Níl chlaidhe na bannc crí no crann timpéall ar an dún seo. Aon lá amháin chuiagh buachaill isteach ins an dún sin agus ní raibh aon rud air. Dúirt sí nach raibh aon rud ann ach cúpla clocha. Faoi bhun an dhún seo tá tonnadóir éile ach nuair a rachadh duine isteach tá an tonnadóir ag éirigh teannaigh agus tá gaoth mór láidir ann an lá
    Pádhraic Ó Docharthaigh
    Bean Ní Suirtáin