Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

pluais no uachais.
    An mada-ruad
    Itheann an mada-ruad cearca, lucan, ghéan[a] agus rudaí mar sin. Nuair a bhíonn na fir agus na mna amach san bhpáirce agus nuair a fheiceann siad é ritheann siad na dhiad. Is mait an rud craiceann an mada ruadh. Déantar cota as. Seo ceann des na cleasna atá aige nuair a bhios na cú ag rith in a dhiaid. Luigeann sé sios agus cuireann sé i gceal de na cú go bhfuil sé marbh.
  2. Tá go leór ainmidhthe allta i gCo. na Gaillimhe. Seo cuid aca:- Sionnach, broc, coinín, easóg, feorug, agus an girrfidhe agus a tuille acu mar sin. Comhnuighean[n] na h-ainmidhthe seo i bhpluais no uachais.
    Itheann an sionnach cearca agus géana. Itheann an broch coinín agus nuair a fhéiceann siad duine ionnsuighe siad iad. Tá an sionnach an ghlic. Bhí mé ag
    Pádhraic Ó Dochartaigh
    Seán Ó Cubáirt