Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na tighthe sios agus thainig gainimh isteach agus chloiseadh an gainimh ag bualadh in agaidh na bhfuinneog. Nuair do stad an ghaoth ag seideadh ar fad bhi an moran dhioghbhail deannta, agus d'fhag se sin a lan daoine bocht. Cloiseann tu na sean-daoine sa mbaile ag cuir sios ar an ghaoth sin go minic.
  2. Oidhche amhain 40 bliadhan o shoin bhi stoirm mhor ann. Ni raibh fhios ag na daoine go raibh an stoirm ag teacht. Bhi se ag seidiu go laidir roimh an stoirm. Bhi tighthe leaghtha san gladach. Chuaidh cuid des na baid suas ar an corran. Ni raibh toirneac na teinntreach ann an oidhche sin. Bhi a lan baid briste. Bhi fear in a sheasamh in aice tighe agus leagadh an teach agus thuit cuid air. Bhi ar dul go dti an oisbideal. Fuair a lan capaill bas an oidhche sin leis toirneach.
    1. próisis agus feiniméin
    Máirtín de Brún