Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. La amhain chuaidh cuigear fear amach ag iasgaireacht. Bhi siad i gCuan na Gaillimhe. Thainic long o tir eile agus thug na fir a bhi ins an long rud eicint don na cuigear fir.
    Nuair a bhi na cuigear fir ag teacht isteach aris an maidin la ar na bhaireach, chuaidh an rud suas san aer agus bhris se an bad.
    Bhi na fir i gcruadh-cas, mar ni raibh aon bad eile ag teacht. Bhi na fir ag snamh timcheall ag fanacht le cabhair.
    Annsin thainic ceathrar amach on Cuan, acht bhi ceathrar baidhte sul a shrois siad na fir eile. Ni raibh acht ceann amhain fagtha annsin, agus togadh suas sa mbad e.
    Cupla la in a dhiaidh sin bhi fear eile agus togadh suas le bad eile e, acht bhi se marbh. Ni raibh na fir eile togtha suas, mar ni raibh an bad indon iad a fhaghail. Stiophan O Maille an t-ainm a bhi ar an bhfear a raibh beo.
    Máirtín Mac Coiligh
    Pádhraic Ó Docartaigh