Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Deir na sean daoine go bhfuil na fir o menlo an laidír. Dubhairt na san daoine fadó freisin go raibh fir ón Chladaig an laidir. Bhí féar in-a chómhnaidhe i Cno A Diollan fadó agus bhí sé inn ann rith go h-ann tapaidh. O'Ratallaig an tainm a bhí air. Chuaidh sé amach go dtí America agus bhí meas mór ag na daoine air. Bhí sé in ann rith feichid nua feichid cuige mile a rith sa lo.
    Máirtín de Brún
    Uision de Burca
    Fireann
  2. Ba é Fionn Mac Cumhail an fear ba caileamhla bhí sé go maith ag rith i rásaí agus bhí sé go maith ag léimnigh.
    Do leimeadh sé suas níos airde na é féin léimeadh sé gleanta ins na sliabhribh agus léimeadh sé abha mhóra agus léimeadh sé go leor rudaí eile abhí an ard s-an aer agus as sin bhaneadh sé caileamhla.
    Bhí sé in ann rith freisin. Rithead sé go tapaidh agus ní dhéanadh sé aon torann agus ní briseadh sé caipiní dar