Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Pádhraigh O'Máille an t-ainm a bhí ar dhuine a bhí an-láidir. Chomhnuigheadh sé i gConamara fadó agus do thuill sé clú agus cáil ins an áit. Do théigheadh o áit go háit insan dtir seo agus bhí an bhuadh aige in a lán iarrachtaí ar dúaisíb a thoileadh .Chuaidh sé go dti Americá ag is dócha go bhfuil sé ann anois nó tá sé marbh mar a cheapaim .
    Bhi fear reatha ann uair amháin in a chomhnaidhe i gCurrach Fín , Séan t-ainm a bhí air na Séan Uí Dálaigh . Do bhíodh sé an mhear ag rith agus bhí an míle fágtha aige gan mórán moille. Ni fhéictear ariamh fear ag rith chomh tapaidh leis insan gConndae seo acht amháin Thómás O h-laghdhain atá beo anois. Níl fhios agam cad a thárla do Seann Uí Dálaigh acht ceaptar go bhfuil sé marbh le fada.
    Tá Tómás O hlaghdhain in a chomhnaidhe ins an gcathair seo anois. Bhí sé ag rith go minich agus bhi an buadh aige , gan gáráidhe no dabht . Do bhí clú agus cáil air mar fear reatha agus tugtar.'Marathon 'air. Bhí sé ag rás le déanaidhe acht is dócha ni bhéidh sé aon uair eile mar tá sé ag éirghe sean anois .
    Pádhraig O Dubhghaill
    Éamonn O Dubhghaill