Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Páirceanna an Bhaile, Co. na Gaillimhe
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Nuair a fhéiceann tu na héanliath ag eitilt go hárd ins an spéir sin chomhartha go bhfuil aimsear bréagh ag teacht . Acht nuair a fhéiceann iad ag eitilt go h-iséal sin comhart báistighe ag teacht.
    Is go minich a cíonn duine an fhairrge ag éirghe garbh bailigh o shin go bhfuil storm i láthair . Acht is minich a thagann eagla ar máirnéalaigh nuair a thagann ' calm' go hobann . Deirtear go minic ' calm roimh an stoirm".
    Bailightear ó na feithidi eólas maith freisin. Féiceann tu an péist ar gcré nuair a bhionn sé roimh storm no báistighe .Is maith go mór leis an t-uisce . Amuigh faoi n dtuaith ins na tighthe bionn na craigear in a dtost roimh ruitum báistighe. Bionn siad ag ' chiripéail' go mór roimh spáis aimsear bhréagh. ni bhíonn na cuiléoige go hárd insan spéir annsin agus nuair a bhíonn an ghrian ag taithneamh féictear iad go hárd ann.
    Féach ar an dteine; agus nuair atá sé go geal tá aimsear maith ag teacht , acht nuair atá sé go híseal tá droch -aimsear go teacht . Tuiteann an suithche freisin roimh báistighe.
    Pádhraig O Dubhghaill
    Pádhraig Ó Fathaigh